Min mammas fotoalbum från 1904 till 1926 – del 2

Gerda med dottern Stella

Gerda med dottern Stella

Mitt förra inlägg om Min mammas fotoalbum från 1904 till 1926 – del 1 slutade i början av 20-talet. Nu har jag bläddrat vidare i albumet. Med hjälp av fotona och det hon själv skrivit om dessa försöker jag minnas det hon berättat för mig.

Arbetslivet

I intyg från Stellas arbetsgivare ser jag att den 11 oktober 1920, när hon var 16 år, började hon arbeta på Göteborgs Fotomagasin, som ägdes av Langes Elektriska – specialfirma för elektro-medicin. När fotomagasinet såldes fick Stella arbete i Langes butik på Drottninggatan, Göteborg, där hon sålde optiska-, elektriska- och laboratorieartiklar. När hon slutade efter 10 år fick hon mycket goda vitsord.

Langes personal. Stella står tvåa från vänster första raden.

Langes personal. Stella står tvåa från vänster första raden.

Frukostrast på Foma 1921

Frukostrast på Foma 1921

Av intyg från Göteborgs Arbetarinstitut ser jag att hon förkovrade sig genom kvällskurser i maskinskrivning, stenografi, bokföring och välskrivning.

Stella på Semda klädd i svart skyddsrock av satin, vilket var brukligt på arbetsplatser på den tiden.

Stella på Semda

 

Den 1 november 1930 anställdes Stella hos AB Semda. Hon arbetade med försäljning av elektriskt material, optik, dentalvaror, röntgen- och diatermiapparater samt senare frisörutensilier och inredningar. På fotot är hon klädd i svart skyddsrock av satin, vilket var brukligt på arbetsplatser på den tiden. Även från Semda fick hon mycket goda vitsord, när hon slutade efter 15 år för att flytta med man och barn till Borås.

 

Fritiden

När jag tittar på fotografierna kommer jag ihåg att mamma berättade att de var ett stort kamratgäng som umgicks mycket. Ungdomar i de övre tonåren skulle vi väl säga idag, fast på bilderna ser de mycket äldre ut på grund av kläderna. Det fanns ju inga fritidskläder på den tiden.

Stella och Birger (Biggan) i Slottsskogen

Stella och Birger (Biggan) i Slottsskogen

På söndagarna, det var inga lediga lördagar då, promenerade man i Slottsskogen, Trädgårdsföreningen och Delsjön.

 

Ibland tog man sig längre ut från Göteborg, som till Kungälv, Särö, Landvetter. Bil hade man förstås inte utan det blev verkligen långpromenader.

Färja över älven från Bohus tillsammans med häst

Färja över älven från Bohus tillsammans med häst

 

 

På vägen till Kungälv

På vägen till Kungälv

 

Kafferast

Kafferast

 

Emellanåt hade man förstås kalas både med kamrater och släkten.

Väninnan Ebbas födelsedag 1924

Väninnan Ebbas födelsedag 1924

 

Släktkalas hos familjen Claesson julen 1924

Släktkalas hos familjen Claesson julen 1924

 

 

 

 

 

 

Sommartid blev det tillfälle till bad i Askim, på Näset eller ute på öarna i Göteborgs skärgård.

Sommarsöndag på Näset 1921

Sommarsöndag på Näset 1920

Modekavalkad

Min mamma var mycket modeintresserad. På den här tiden gick man till en sömmerska, som tog mått och sydde upp de plagg man ville ha. Jag kommer ihåg att min moster, Stellas syster Britta, sa: ”Stella har alltid varit fåfäng”. Även när hon blev gammal var hon noga med vilka kläder hon skulle ha på sig. Här ser vi på en del bilder hur modet växlade från 1920-1937.  Modet växlar 5

Modet växlar 6Semester Värmland 1924

Modet växlar 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modet växlar 8

 

 

Stella på balkongen Redbergsvägen 13

Semester

Den första semesterlagen instiftades 1938 och alla anställda hade då rätt till två veckors semester. Dessförinnan var det upp till varje enskild arbetsgivare att ge sina anställda ledigt. Jag vill minnas att Stella berättade att hon inte hade någon semester när hon  började sin första anställning 1920, men att hon efter några år fick tre dagars ledighet på sommaren.

1923 tillbringade Stella ett par semesterdagar i Frillesås.

Spännande 1923. Ett flygplan har landat på en äng i Frillesås.

Spännande 1923. Ett flygplan har landat på en äng i Frillesås.

1924 blev det en tågresa till Värmland på semestern, men det står inget i albumet om vilken ort eller vad det är för en familj hon besöker.Semesterresa 1924 6

 

 

 

 

Stella med väninnor

Stella med väninnor

Pingsten 1924 hyr Stella och hennes väninnor rum på Brännö. Där trivdes de och fick många kamrater, som de hade mycket roligt med enligt vad Stella berättat. Väninnorna beslöt därför att hyra på Brännö hela sommaren 1925. Badmode 1926De kunde då ta båten ut på lördagar och stanna till söndag samt tillbringa semesterdagarna där.

 

 

”De´ä´dans på Brännö brygga”

Sommaren 1926, då väninnorna åter hyrde på Brännö, blev speciell för Stella. På Brännö brygga, som blivit känd genom Lasse Dahlquists visa, träffade hon en ung man.

Stella och Gösta med några öbor på Brännö brygga

Stella och Gösta med några öbor på Brännö brygga

Han tältade på Brännö och bjöd in Stella och Elsa till tältet, där han undfägnade damerna med kaffe, som han kokade på spritköket.

Gösta, Stella och Elsa

Gösta, Stella och Elsa

Mamma berättade på äldre dagar om hur fascinerad hon blev av Gösta. Hon tyckte han var annorlunda än de unga män hon träffat tidigare. Han var blond och blåögd, atletisk (tävlade bland annat i gång) och duktig simmare samt deklamerade långa dikter utantill för sina vänner. Mycket romantiskt!Gösta på Brännö 1926

 

Nu har jag kommit till sista sidan i det här albumet och då börjar ett annat kapitel i Stellas liv.

Tilläggas kan att Stella och Gösta fortsatte att träffas efter semestern, när de var tillbaka i stan. Så småningom gifte de sig, fick tre barn och levde tillsammans tills Stella blev änka 1968.

Stella och Gösta promenerar på Kungsgatan i Göteborg

Stella och Gösta promenerar på Kungsgatan i Göteborg

Det här inlägget postades i blogginlägg, Min mamma Stella Krantz, Min släkt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Min mammas fotoalbum från 1904 till 1926 – del 2

  1. Lasse Ericsson skriver:

    Härliga bilder!

  2. Mattias Åbom skriver:

    Hej Birgitta!

    Helt fantastiska bilder!

    • Birgitta Krantz skriver:

      Tack! Roligt att ha kvar alla gamla foton, särskilt albumen med skrivna kommentarer. Har även en massa lösbilder, som jag tyvärr inte vet var de är tagna eller vilka personerna är. Men på en hel del satt min mamma på gamledar och skrev på baksidan vad de föreställer. Jag har alltså fullt upp med att sortera och skanna, vilket också inspirerar till släktforskning för att få veta mer.

      Birgitta

  3. maria skriver:

    Är enormt fascinerande att se dessa bilder och få små glimtar av det som varit.
    Tack för att du delar med dig.

    • Birgitta Krantz skriver:

      Maria, roligt att du uppskattar bilderna och det jag skrivit om min mamma och det jag kommer ihåg att hon berättat om den tiden.

      Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.