Vernissage Hungerkravallerna 1917 Landsarkivet Göteborg

Projektgruppen som jobbat med att ta fram underlag till utställningen samlades en stund innan Landsarkivets dörrar skulle öppnas för besökare. Vi var förstås nyfikna på vad våra handledare Kalle, Malin och Göran hade gjort av det material vi lämnat in.

Vid första träffen på Landsarkivet fick vi i uppgift att gå igenom domstolsprotokollen på över 400 sidor från Göteborgs Rådhusrätt avseende rättegångarna, som hölls efter kravallerna. Tanken var att vi skulle välja personöden, händelser eller platser kopplade till brödupproret. Vi valde olika personer och händelser att forska vidare om och fick hjälp av handledarna som tog fram fångrullor, fotografier m.m. 
Prick klockan 15.00 öppnades dörrarna för besökarna. Landsarkivarie Ulf Andersson och arkivarie Karl-Magnus ”Kalle” Johansson hälsade välkommen och förklarade utställningen öppnad.

Några av oss var klädda i tidsenliga kläder inför invigningen.

Besökarna var mycket intresserade av vårt arbete och ställde många frågor till projektdeltagarna. På skärmarna kunde man läsa om personer och händelser under upproret.    


Kalle berättade om projektarbetet och bjöd alla att ta för sig av cider och en ”gammal brödlängd”.

En symbol för de ”brödlängder” som omnämns i rättegångsprotokollen i samband med att en av Asklunds

brödvagnar blev stoppad och plundrad på just ”brödlängder”. ”Den som serveras idag är dock färsk”, försäkrade Kalle, ”även om Landsarkivet i vanliga fall samlar på det som är gammalt”.

Kerstin och Aina berättade om Nelly Thüring, som bland annat samlade en delegation som gick till borgmästaren för att försöka påverka myndigheterna. Nelly Thüring som engagerat sig i socialdemokraterna blev senare invald i stadsfullmäktige och en av de tre första kvinnorna i Sveriges riksdag.

Själv berättade jag om min mamma Stella som fyllde 13 år den 5 maj, som råkade hamna mitt i upproret utanför Asklunds Bageri. Hennes upplevelse har jag skrivit om i ett tidigare inlägg, se länk https://www.birgittakrantz.se/min-slakt/broduppror-i-goteborg-1917/

Kalle blev intervjuad av Teres Hallman för poddradion som ”tar er med in i arkiven, museerna och andra ställen” se länk TheArchivesPodcast .


För intresserade som inte kunde komma på vernissagen finns möjlighet att se utställningen till november månad under Landsarkivets ordinarie öppettider.

 

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vernissage Hungerkravallerna 1917 Landsarkivet Göteborg

  1. Pingback: Avsnitt 18: Hungerkravallerna 1917 – TheArchivesPodcast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.