Hektiska Släktforskardagar på Göteborgs Stadsbibliotek

Lördag och söndag ”jobbade” jag i Föreningen Släktdatas monter. När biblioteket öppnade  strömmade det in släktforskare – både erfarna och nybörjare – som kom med många frågor.

Föreningen Släktdata

Föreningen Släktdata

Arkiv Digital

Arkiv Digital

 

 

 

 

 

På lördagen presenterade de olika föreningarna sin verksamhet och på söndagen kunde man höra på intressanta föredrag i hörsalen.

Jag hade tillfälle att höra  Ulf Andersson, Landsarkivet, berätta om ”Göteborgs avrättningsplats”. Denna låg vid nuvarande Carlanderska sjukhuset och fungerade som avrättningsplats, kallad Galgbacken, från 1702-1809. Galgen stod kvar fram till 1859. Det  utfördes både hängningar, halshuggningar och stympningar. Idag  är det makabert att tänka sig att detta var ett folknöje och att man förlustade sig på de många ”galgkrogarna”, som låg runt avrättningsplatsen. Göteborg hade en anställd bödel  som fick betalt av länsstyrelsen, dels ett fast arvode och en bostad, men även provision beroende på hur många avrättningar eller tortyruppdrag han genomförde. Under 1800-talets slut fick bödeln mindre att göra, vilket berodde på den nya synen på straff och fångvård.

Föreningen Dis Väst

Föreningen Dis Väst

Västgöta Genealogiska Förening

Västgöta Genealogiska Förening

Det här inlägget postades i Aktiviteter, blogginlägg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.